Blogg

Onboarding av ny kollega på distans

Stretch Addera växer i Malmö med Elin, ny Atlassiankonsult i teamet.

Vi tror på “Happiness in teamwork” – extra viktigt när vi arbetar på distans från våra team. Att vara ny på jobbet, i en tid där vi inte fysiskt sitter tillsammans, är en ny utmaning. Starten underlättas av att vår nya kollega blir del av både ett kundteam och ett internt Stretchteam redan från första dagen. Som vanligt använder vi vår Confluence onboarding template, där man som nyanställd kan bocka av uppgifter som att skriva en bloggpost om sig själv, installera verktyg, säkerställa accesser och lära sig hur man blir en del av vår teamleverans. Slackkanalerna internt och med kund är även bra forum för snabba frågor om Jira och Confluence best practice, administration och konfiguration.

Hur blir man en del av teamet när vi inte ses på kontoret?

Logga på våra dagliga digitala ”fikamöten” där olika interna Stretchteam träffar varandra varje dag och alla som har möjlighet ansluter för att få lite vardagligt ”snack vid kaffemaskinen”. Video är alltid på så vi kan se varandra, kollegors växande potatisplantor och diverse nya husdjur.

På fredag eftermiddag ersätts fikat med ett online-möte för afterwork där alla kan komma och gå när man vill för att umgås lite med kollegorna. Ett perfekt tillfälle för en ny i teamet att lära känna nya kollegor ”utanför jobbet” fast på distans. Det är stor sannolikhet att det förutom skönt snack erbjuds något enklare spel för alla att vara med på!

Elin har även två mentorer, Oliver och David, i kundteamet som stöttar henne dagligen. För att snabbt komma på banan bokar vi även in digital kunskapsdelning med övriga kollegor på Stretch Addera. Utöver att delge vår nya kollega kunskap om sitt nya jobb ser vi det som viktiga lära känna-möten!

Att börja på ett nytt jobb där nästan alla jobbar hemifrån innebär med andra ord inte ensamt eget arbete. Utöver alla våra arbetsrelaterade avstämningar, dagliga fikamöten och afterworks gäller det även att passa motsvarande tider för fika, afterwork och arbetsrelaterade möten hos kunden, vilka inom kort ersätter våra interna Stretchmöten även för en ny kollega. Fullsmockat schema med andra ord!

Vi alla ser fram emot att träffa Elin personligen så snart omvärlden tillåter det!

Dela inlägget